Grind.
#Todirenii
  • Home
  • Călătorii
  • Bailey the Corgi
  • Fotografie
  • Contact
9K
186
57
  • RoadTrip
  • Todirenii călători

#Revelion2020Trip – impresii si costuri (updated)

  • 18 februarie 2021
  • 6 minute read
  • 284 views
  • Bogdan
Total
0
Shares
0
0
0

#Revelion2020Trip este „numele de cod” al excursiei de iarna, din preajma revelionului. Timp de 22 de zile am vizitat orase ca Budapesta, Ulm, Strassbourg, Amboise, Bruges, Blois, Munchen si multe altele, ce vor fi detaliate separat.

A fost un roadtrip in care am condus 8204 km, in fix 113 ore, ajungand cel mai departe in Bruges – Belgia (spre nord) si Rennes – Franta (spre vest).

Ruta a fost una destul de simpla, fara pea multe obiective intermediare. Cazarea de baza am avut-o la Amboise, unde am stat 14 zile si de une am mai fugit in imprejurimi.

Pana la Amboise am facut 3 zile, cu opriri de odihna si vizitare la Budapesta, si Ulm.

Partea I – Drumul spre Amboise

Ziua 1: Budapesta

Planul a fost sa plecam in jurul orei 3.00 din Botosani, pentru a ajunge in timp util la Budapesta, si a prinde Targul de Craciun. Dar de nerabdare, de pe la ora 00.30 nu am mai putut dormi asa ca ne-am pus usor usor in miscare, asa ca pe la ora 1 si ceva ieseam din Botosani, cu destinatia Budapesta. Despre drumul prin Romania, nu cred ca are sens sa discutam. Am iesit din tara pe la Petea si, spre surprinderea noastra, vama era aproape pustie, reusind sa trecem in mai putin de 30 de secunde.

Pana la Budapesta am folosit autostrada M3, o autostrada relativ noua si foarte ok.

Despre Budapesta si Targul de Craciun, puteti citi in articolul acesta.

Ziua 2: Castelul Neuschwanstein & Ulm

Din Budapesta am plecat pe la ora 5, pentru a putea in timp util la Castelul Neuschwanstein, intrucat ne astepta un drum de 750 km.

In drum spre Germania, am vizitat si celebrul Designer Outlet Parndorf, dar pe la 7 dimineata, inainte de deschidere. Dar scopul a fost unul foarte serios, sa facem plinul la statia JetOil din incinta complexului.

Despre peripetiile avute la Castelul Neuschwanstein puteti citi in acest articol.

Dupa trei ore petrecute la castel, am pornit spre Ulm, pentru a lua cina si a ne odihni, pentru o noua zi lunga. Vizita la Ulm am documentat-o aici.

Ziua 3: Targul de Craciun de la Strassbourg

Dupa vizita de dimineata in Ulm, am pornit spre Strassbourg. Un drum ceva mai scurt, de data aceasta, doar 230 km. Din pacate, a fost cea mai nepotrivita zi din saptamana de vizitat Capitala Craciunului – duminica. Mai multe despre vizita la Strassbourg, gasiti in acest articol.

Dupa vizita de doua ore la Targul de Craciun de la Strassbourg, am pornit spre Amboise, pe Valea Loarei – locul in care in urmatoarele doua saptamani (cu mici exceptii), ne-am odihnit si ne-am incarcat bateriile pentru un nou sezon.

Costuri pana in Amboise

Cazari

Am avut doua cazari, una la Budapesta, la Hotel Hungaria City Center, unde am platit 52 euro, iar cealalta la Ulm, la B&B Hotel Ulm, cu un pret de 79 euro pe noapte. In total cazarea a fost 131 euro.

Masa

Ca orice roman care pleaca in vacanta, pentru prima zi ne-am facut cateva sandwichuri de acasa, pentru a nu mai pierde timpul cu masa in drumul spre Budapesta. Astfel, ca prima masa „platita” a fost in Budapesta, la Targul de Craciun si s-a ridicat cu totul la 35 euro, doua persoane. In celelalte zile, pranzurile au fost pe autostrada si au constat in general in fastfood sau gustarele din benzinarii. Acestea au ajuns la 40 euro, pentru doua persoane, in doua zile. O masa la restaurant a fost cea de la Ulm, a carei pret a fost de 45 euro. Totalul cu mancarea, pentru cele trei zile a fost de 120 euro.

Combustibil

Inainte de a povesti costurile de combustibil, trebuie sa subliniez faptul ca am avut un consum de 9.0 l/100km, consum justificat de motorul de 3000cmc si masa masinii de aproape 3 tone.
In Romania am alimentat odata la plecarea din Botosani si inca odata la iesirea din tara, in total 598 lei. Apoi in Austria si Germania 67 euro, 72 euro respectiv 50 euro. Asadar, un total de 314 euro pentru combustibil, pentru o distanta de aproximativ 2600 km.

Taxe de drum

Taxele de drum se platesc sub forma de vigneta in Ungaria si Austria, iar in Franta se plateste la kilometri parcursi (aproximativ 10 centi/km). Pentru Ungaria, am achizitionat de la Mol Satu Mare vigneta electronica, la un pret de 17.7 euro, valabila 30 de zile. Pentru Austria, vigneta (ce se lipeste pe geam) este 9 euro, pentru 10 zile. Intrucat am ajuns destul de devreme in Franta, am combinat autostrada cu drumuri express. Astfel ca, taxele de autostrada s-au ridicat la 43.4 euro. Un total al taxelor de drum de 70.1 euro.

Parcari

In cele 3 zile, am platit parcare doar la hotelul din Budapesta si la vizita de la Strassbourg, astfel ca pentru parcare totalul a fost de 19.8 euro.

Alte costuri

Pe langa cele de mai sus se mai adauga cafea / sucuri / energizante luate din benzinarii ce totalizeaza 26.88 euro.

Costuri totale 

Costurile totale ale celor trei zile, fara a include aici suveniruri sau alte cheltuieli de genul, se ridica la 682 euro.

 

Partea II – Vacanta la Amboise

Amboise este un orasel in centrul Frantei, pe Valea Loarei, zona inscrisa in UNESCO pentru multitudinea castelelor. In Amboise se gaseste cel mai inalt castel de pe Valea Loarei, un castel foarte frumos, a carei constructia a inceput in 1492.

In Amboise am petrecut aproape doua saptamani de relaxare si odihna, dupa un sezon 2019 foarte obositor. Am facut doar plimbari si deplasari scurte in zona, dat fiind faptul ca eram a treia oara in Amboise.

 

Revelionul

Revelionul in Amboise a fost unul neasteptat… concerte, distractie, artificii… de fapt nu 🙂 A fost cel mai linistit revelion din cate am petrecut pana acum. Mai multe despre experienta revelionului intr-un orasel mic, in Franta, am scris in articolul acesta (click pe link), unde este si un filmulet foarte funny cu Ramona.

 

Cite Royal de Loches

Intr-una din zile, am vizitat orasul Loches cu a sa fortareata, construita in evul mediu pe un pinten stancos, fiind una dintre cele mai bine consevate vestigii din regiunea Centre-Val de Loire. Printre principalele obiective din Cite Royal de Loches putem enumera Porte Royale – poarta regala, Château-Fort – un castel fortificat cu un donjon impresionant, biserica Saint-Ours si incaperile regale – Logis Royal. Mai multe in pagina Cite Royal de Loches.

Bruges

Pentru Bruges ne-am alocat o zi plina pentru a vizita centrul isotric al orasului. Situat la 5 ore si ceva distanta fata de Amboise, am plecat dis de dimineata, pentru a avea suficient timp de plimbare. Aceasta zi e bine documentata in articolul O zi in Bruges – galerie foto.

Debarcarea din Normandia

Dupa marea „reusita” cu noaptea de revelion din Amboise, o a doua mare „reusita” am avut-o in a aborda in luna ianuarie Normandia, cu istoria ei legata de Ziua Z / Debarcarea din Normandia. Inainte sa planificam si sa plecam spre Normandia, nu ne-am gandit sa cautam programul muzeelor tematice din aceasta zona. Astfel, am avut surpiza ca dupa multe ore de condus, de la Bruges pana in zona Caen, sa aflam ca in luna Ianuarie majoritatea locatiilor cu tematica „Debarcarea din Normandia” fie sunt inchise, fie sunt in reparatii si curatenie. Astfel, am fost nevoiti sa anulam rezervarea pe care o aveam in Caen si sa pornim inapoi spre Amboise, dezamagiti de aceasta experienta, dar bifand macar cateva locatii in aer liber pe care le-am putut vizita.

Blois
Blois este un orasel in apropierea Amboise, pe care l-am vizitat de cateva ori. Aici se gaseste un frumos castel, ce a fost resedinta lui Ludovic al XII-lea al Franței și lui Francisc I al Franței, fiind un model pentru celelalte castele de pe valea Loarei, ca Azay-le-Rideau, Chenonceau și Amboise.

Partea III – Drumul spre Botosani (adaugat in 2021)

Ziua 17: Munchen
La intoarcerea spre casa, am poposit o noapte in Munchen, unde am fost cazati la hotel B&B Hotel München City-West unde am platit 59€. Din imediata apropiere a hotelului, am luat un metrou catre centru, unde am facut o mica plimbare pentru a trece in revista principalele obiective din zona centrala si in cautarea unei cine traditionale. Pentru cina am ales un restaurant cu traditie, Augustiner Stammhaus, ce isi are originile in la inceputul secolului 13. Pentru doua portii traditionale, scaldate in bere am platit cu tot cu bacsis 50 euro.

Ziua 18: Oradea
In Oradea am ajuns destul de tarziu si destul de obositi, dupa un drum de la Munchen, asa ca pe seara doar ne-am odihnit, urmand ca a doua zi dimineata, inainte de a pleca spre casa sa vizitam pe fuga centrul orasului. Ne-am cazat la hotel Astoria Putem spune ca arata destul de dragut, si bine localizat, aproape de centru. Costul hotelului a fost de 175 lei / o noapte la care s-a adaugat 20 lei pentru parcare.


Acest articol face parte din seria #RevelionTrip2020

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bogdan

Fotograf cu normă întreagă, călător ocazional, corgdad.

Related Topics
  • amboise
  • bruges
  • Budapesta
  • debarcarea din normandia
  • europa
  • franta
  • germania
  • munchen
  • normandia
  • oradea
  • Revelion2020Trip
  • roadtrip
  • Targul de Craciun
  • trip
  • ulm
  • ungaria
Previous Article
  • RoadTrip
  • Todirenii călători

Croația cu mașina, în 6 zile

  • 8 decembrie 2020
  • Bogdan
Mai mult
Next Article
  • Todirenii călători

Cu Fuji prin Malta – Galerie FOTO

  • 1 aprilie 2021
  • Bogdan
Mai mult

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Input your search keywords and press Enter.